META list 45 g

€1.30

Rastlina se lahko najde v vseh krajih Evrope. Raste v vlažnih krajih, poleg potokov.

Veliko časa se vzgaja zaradi dobro znanega eteričnega olja, ki se uporablja v prehrani in tudi kot terapevtsko sredstvo.

Listi mete so dolgi 5 cm ali več, široki 2-4 cm, s fino nazobčenimi kraji, z gladko površino z gornje in spodnje strani. Steblo mete je visoko 60-120 cm, štiristransko purpurne barve. Vretenasti grozdi malih rdečkasto-violetnih cvetov, ki redkokdaj nosijo plodove in se nahajajo pod pazduho zgornjih listov, oblikujejo ohlapne prekinjene klase. Cela rastlina ima karakterističen vonj zaradi prisotnosti eteričnega olja v vseh njenih delih.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

List poprove mete držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.

KULINARIČNA UPORABA

Omaka (ki se uporablja z pečeno jagnjetino, dobra je tudi z grahom in krompirjem, ali kot dodatek za sadne solate); dodaja se jogurtu. 

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za zdravljenje sindroma iritacije črev, proti plinov v trebuhu in slabe prebave; za zdravljenje kolika pri otrocih, proti bruhanju, prehladu, glavobolu, bolečine v grlu, krčih. 

Priprava čaja

Čaj se pripravlja tako, da se ena prepolna žlica zdrobljene mete (5 g) prelije z vrelo vodo in pusti 5-10 minut; dnevno se lahko pije 750-1000 ml zaradi ublažitev bolečin v trebuhu. 

Stranski učinki

Čaj od mete je na splošno znan kot varen za normalno uporabo; ne priporoča se osebam, ki imajo kronično zgago, večjo poškodbo jeter, vnetje žolčnega mehurja in blokado žolčnega kanala; osebe, ki imajo žolčni kamen naj se o uporabi posvetujejo z zdravnikom. Potrebna je pozornost pri doziranju čaja mete dojenčkom in mlajšim otrokom, ker lahko občutijo blokado kot reakcijo na jakost metanola.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe! 


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.045kg
  • 6 kosov na zalogi


Dodano v katalog nedelja, 01 februar 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.