Listi mete so dolgi 5 cm ali več, široki 2-4 cm, s fino nazobčenimi kraji, z gladko površino z gornje in spodnje strani. Steblo mete je visoko 60-120 cm, štiristransko purpurne barve. Vretenasti grozdi malih rdečkasto-violetnih cvetov, ki redkokdaj nosijo plodove in se nahajajo pod pazduho zgornjih listov, oblikujejo ohlapne prekinjene klase. Cela rastlina ima karakterističen vonj zaradi prisotnosti eteričnega olja v vseh njenih delih.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
List poprove mete držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
Omaka (ki se uporablja z pečeno jagnjetino, dobra je tudi z grahom in krompirjem, ali kot dodatek za sadne solate); dodaja se jogurtu.
MEDICINSKA UPORABA
Uporablja se za zdravljenje sindroma iritacije črev, proti plinov v trebuhu in slabe prebave; za zdravljenje kolika pri otrocih, proti bruhanju, prehladu, glavobolu, bolečine v grlu, krčih.
Priprava čaja
Čaj se pripravlja tako, da se ena prepolna žlica zdrobljene mete (5 g) prelije z vrelo vodo in pusti 5-10 minut; dnevno se lahko pije 750-1000 ml zaradi ublažitev bolečin v trebuhu.
Stranski učinki
Čaj od mete je na splošno znan kot varen za normalno uporabo; ne priporoča se osebam, ki imajo kronično zgago, večjo poškodbo jeter, vnetje žolčnega mehurja in blokado žolčnega kanala; osebe, ki imajo žolčni kamen naj se o uporabi posvetujejo z zdravnikom. Potrebna je pozornost pri doziranju čaja mete dojenčkom in mlajšim otrokom, ker lahko občutijo blokado kot reakcijo na jakost metanola.