GRŠKO SENO seme 75 g

€1.40

Naziv rastline prihaja iz latinskega foenum-graecum »grško seno«. To je navpična enoletna rastlina, ki lahko naraste 60-90 cm. Ima lahke zelene liste in majhne bele cvetove. Stročje vsebujejo 10-20 majhnih, ravnih, rumeno-rjavih semen, ostrega okusa in močne arome.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Hraniti v hladnem suhem prostoru.

KULINARIČNA UPORABA

Pekarski izdelki; slaščice; sladoled, brezalkoholne pijače; omake

Nekuhano seme ima neprijeten, grenek okus zaradi česa jih je potrebno pred uporabo zmleti in pražiti da bi se ublažila njihova grenkost.

Grško seno je sestavina mešanice karija.

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za izboljšanje apetita, zdravljenje trebušnih motenj in stimulacijo prebave; uporablja se za močnejše izločanje mleka pri dojiljah, za zdravljenje sladkorne bolezni (znižanje sladkorja v krvi) in znižanje holesterola, zdravljenje kroničnega kašlja, bronhitisa, vročice, bolezni grla, čirov v ustih; stimulira potenje in čisti limfni sistem

Priprava čaja

Eno žličko semen preliti s 150 ml vrele vode in pusti 15 minut; piti trikrat dnevno

Stranski učinki

Če se uporablja v normalnih količinah se šteje kot neškodljivo; pretirana uporaba (več kot 100 g dnevno) lahko privede do driske in slabosti v želodcu (priporočljiva doza je manj kot 8 g dnevno); možne so alergijske reakcije; lahko privede do spremembe barve in vonja urina; menda je to načeloma neškodljivo, vendar se je potrebno kljub temu posvetovati z zdravnikom; nosečnicam se odsvetuje uporaba grškega sena (ker pospešuje porodne popadke in lahko privede do prezgodnjega poroda); urin in znoj imata lahko vonj po sirupu od javorja.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

 


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.075kg
  • 73 kosov na zalogi


Dodano v katalog torek, 09 junij 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.