MELISA list rezani 35 g

€1.45

Melisa je večletna rastlina. Ima pokončna, dlakava in razvejana stebla, ki lahko ko dokončno zrastejo dosežejo višino do 90 cm. Rastlina ima veliko svetlozelenih nazobčanih jajčastih listov, ki rastejo v nasprotnih parih na vsakem sklepu vzdolž celega stebla. Od maja do septembra se formirajo (v malih ohlapnih šopkih vzdolž vej) beli ali rumenkasti dvoustni cvetovi, ki se nahajajo na osi listov – ti cvetni izrastki emitirajo močno dišavo po limoni zaradi česar je rastlina poznana. 

KULINARIČNA UPORABA

Sveži listi: vegetarijanske juhe; sendviči; prikuhe; zelene solate, jedi iz jajc; marinade, omake za ribje meso, meso perutnine; nadev za teletino

Sveži listi melise se lahko pred uporabo zmečkajo, da bi se sprostila aroma limone. 

MEDICINSKA UPORABA

Težave z živci, nespečnost; prebavne motnje (do katerih pride zaradi stresa); slabost, bljuvanje, slab apetit, kolik, dizenterija, kolitis; zdravljenje jeter in žolčnega mehurja; uporablja se za zdravljenje živčnosti, močnega strahu in depresije; krčev v času menstruacije; za regulacijo menstrualnih ciklusov; za zdravljenje depresije po porodu in v času menopavze; za zdravljenje glavoboli, kot tudi migrene, vrtoglavice in občutka bobnanja v ušesih, potem akutnega in kroničnega bronhitisa, (raz)dražljivega kašlja in astme; zdravljenje alergij; proti prehladu (ki ga prati vročina); prekomerne aktivnosti ščitnice.

Melisa je koristna za vse vrste težav z živci.

Zunanje, uporablja se za zdravljenje herpesa, ranjenih mest, protina, pika insektov. 

Priprava čaja

2-5 g zdrobljenih listov melise se prelije z 250 ml vrele vode in pusti do 15 minut. 

Stranski učinki

Do tega trenutka niso znani resnejši stranski učinki zaradi uporabe melise.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.035kg
  • 6 kosov na zalogi


Dodano v katalog torek, 19 januar 2010.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.