KUMINA v zrnu 45 g

€1.30

Kumina je dvoletna rastlina Carum carvi , ki pripada družini Apiaceae (znana je tudi kot Umbelliferae). Rastlina raste v Evropi in zahodni Aziji. Deblo kumine naraste 20-30 cm. Na njem se nahajajo veje (ki narastejo do 60 cm) z belimi cvetovi v kobulih (struktura v obliki dežnika). Ko dozori cvet ima obliko polmeseca v katerem se nahaja eno samo zrno.Kumina se v kuhanju uporablja predvsem v zrnu, ki ima sladko, ostro janežu podobno aromo.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Seme in prah kumine držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.

KULINARIČNA UPORABA

Kruh (ržen); jabolčne jedi; kolači; prikuhe; omlete, siri; riž, testenine; zelenjavne jedi; kislo zelje; klobase, zelje; juhe; krompir-solate, sir-namazi; meso (perutnine - meso rac in gosje meso).

Če želimo dobiti močnejšo aromo kumine jo pred uporabo spečemo.

Kumino dodamo zadnjih 15 minut kuhanja, takrat dobimo najboljšo aromo (dolgo kuhanje lahko povzroči grenko aromo). Seme kumine je priporočljivo dodati po kuhanju.

MEDICINSKA UPORABA

Izboljšuje prebavo, koristna je proti živčnih motnji (histerija), deluje proti mikrobom in proti krčem.

Priprava čaja

2-6 g zmečkanih plodov kumine preliti z 250 ml vrele vode; pustiti 10-15 minut.

Stranski učinki

Ni znano, da užitje kumine prinaša stranske učinke, čeprav uporaba njenega eteričnega olja v večjih količinah lahko poškoduje ledvice in jetra.  


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.045kg
  • 24 kosov na zalogi


Dodano v katalog četrtek, 09 oktober 2008.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.