MAJARON drobljeni 30 g

€1.10

Majaron je dvoletna (pogosto se vzgaja kot enoletna) rastlina Origanium hortensis z ovalni sivozeleni listi. Naraste do 60 cm. Obstaja 30 različnih vrst. Majaron pripada družini mete in je soroden origanu. Njegova aroma je bolj sladka in manj močna kot aroma origana in ima delno okus mete. Kot začimba se uporabljajo suhi listi.

Domovina majarona je območje Mediterana.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Shraniti na hladnem, temnem mestu v čvrsto zaprtem kozarcu.

KULINARIČNA UPORABA

Kruh; solate; juhe; prikuhe; jedi od/iz mesa (jagnjetina, ovčetina, govedina); pečeno meso (perutnine); ribje meso; klobase; špagete-sos; testenine; omake; fižol; zelenjava (korenje, cvetača, jajčevec, paradižnik, krompir, buča); gobe; jedi od/iz sira; jedi iz jajc.

Uporablja se skoraj za vse jedi (razen sladka).

Majaron se dodaja pri koncu kuhanja, da bi se izognili izgubi arome.

Potrebna je previdnost, ko se majaron dodaja v prikuhe (ima močno aromo). Pol ene žlice zadošča za 4 obroke.

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za zdravljenje manjših prebavnih motenj, plinov, izgube apetita, glavobola; laboratorijski poskusi so potrdili da preprečuje zvišanje holesterola, izboljšuje cirkulacijo in zmanjšuje visok tlak; blaži krče v trebuhu, pomaga pri boleči menstruaciji (tudi stimulira slabo menstruacijo).

Priprava čaja

2-4 g zdrobljenih listov majarona preliti z 250 ml vrele vode; pustiti 10-15 minut.

Stranski učinki

Ni znano.  


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.03kg
  • 31 kosov na zalogi


Dodano v katalog četrtek, 09 oktober 2008.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.