Zelena je član družine peteršilja. To je dvoletna rastlina, ki se vzgaja kot enoletna. Lahko naraste 60-90 cm. Na njej se nahaja 3-5 listov in cvetov z malimi belimi cvetnimi listi. Seme zelene, ki ga je v cvetovih zelo malo, je rumenorjave do temnorjave barve, z močnim prijetnim vonjem.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Zeleno držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
Solate; juhe; krompir; prikuhe; zelenjavne jedi; jedi iz mesa; paradižnikov sok; mariniranje.
MEDICINSKA UPORABA
Pospešuje izločanje seča, priporoča se pri zdravljenju vnetja sklepov in udnice, pomaga pri znižanju krvnega tlaka in holesterola, izboljšuje prebavo, pospešuje potenje (kar je lahko dobro za znižanje telesne teže, ko je zadrževanje vode v organizmu problem).
Priprava čaja
Čaj se pripravlja tako, da se 1 žlička zdrobljenega semena zelene prelije s skodelico vrele vode in pusti 10-20 minut; piti trikrat na dan.
Stranski učinki
Uporaba semena zelene lahko povzroči stranske učinke zaradi česar jih je potrebno jemati pod nadzorom strokovne osebe; nosečnicam se ne priporoča konzumacija semena zelene, ker lahko sproži krvavitev in kontrakcijo (krčenje) mišic maternice kar lahko posledično povzroči splav; osebe, ki trpijo od vnetja ledvic naj se izognejo uporabi zelene; osebe, ki so alergične na brezov cvetni prah so lahko alergične tudi na seme zelene.