TIMIJAN drobljeni 45 g

€1.40

Timijan je nizko rastoča rastlina iz družine mete, ki naraste 15-30 cm. Raste v območjih kjer je veliko sonca in dobra drenaža (odvajanje vode). Obstaja prek 100 vrst timijana. Domovina timijana je območje Mediterana in južne Evrope (Španija, Portugalska, Francija). 

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Timijan držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.

KULINARIČNA UPORABA

Juhe; jedi od/iz stročnic; meso (teletina, govedina, jagnjetina, meso perutnine in divjačina); ribje meso; ribje omake; paštete; klobase; zelenjavne jedi (krompir, paradižnik, paprike, buče, korenje, jajčevec, brokoli, stročnice, šparglji, grah…); prikuhe; nadevi za meso (race, goske); morski sadeži; gobe; sir; jajca; riž.

Timijan se dodaja na začetku kuhanja, da bi se čim bolj sprostila njegova aroma.

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se proti črevesnim glistam, boleznim trebuha in črevesja, bronhialnih problemih, vnetja grla, driske in slabega apetita; kot antiseptik (razkužilo).

Priprava čaja

Čaj se pripravlja tako, da se ½ žlice zdrobljenih listov timijana prelije z vrelo vodo in pusti 10 minut; priporočljivo je uporabiti med kot sladilo.

Stranski učinki

Če se uporablja kot je predpisano timijan splošno ne povzroča stranskih učinkov; čeprav je mogoč krčevit kašelj pri otrocih, zaradi česar se je potrebno posvetovati s strokovnjakom.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.045kg
  • 33 kosov na zalogi


Dodano v katalog sobota, 11 oktober 2008.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.