ZELENA seme 35 g

€1.22

Zelena je član družine peteršilja. To je dvoletna rastlina, ki se vzgaja kot enoletna. Lahko naraste 60-90 cm. Na njej se nahaja 3-5 listov in cvetov z malimi belimi cvetnimi listi. Seme zelene, ki ga je v cvetovih zelo malo, je rumenorjave do temnorjave barve, z močnim prijetnim vonjem.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Zeleno držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.

KULINARIČNA UPORABA

Solate; juhe; krompir; prikuhe; zelenjavne jedi; jedi iz mesa; paradižnikov sok; mariniranje.

MEDICINSKA UPORABA

Pospešuje izločanje seča, priporoča se pri zdravljenju vnetja sklepov in udnice, pomaga pri znižanju krvnega tlaka in holesterola, izboljšuje prebavo, pospešuje potenje (kar je lahko dobro za znižanje telesne teže, ko je zadrževanje vode v organizmu problem).

Priprava čaja

Čaj se pripravlja tako, da se 1 žlička zdrobljenega semena zelene prelije s skodelico vrele vode in pusti 10-20 minut; piti trikrat na dan.

Stranski učinki

Uporaba semena zelene lahko povzroči stranske učinke zaradi česar jih je potrebno jemati pod nadzorom strokovne osebe; nosečnicam se ne priporoča konzumacija semena zelene, ker lahko sproži krvavitev in kontrakcijo (krčenje) mišic maternice kar lahko posledično povzroči splav; osebe, ki trpijo od vnetja ledvic naj se izognejo uporabi zelene; osebe, ki so alergične na brezov cvetni prah so lahko alergične tudi na seme zelene. 


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

 


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.035kg
  • 19 kosov na zalogi


Dodano v katalog sobota, 11 oktober 2008.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.