KORIANDER mleti 40 g

€1.30

Enoletna rastlina iz družine Apiaceae. Raste v jugozahodni Aziji ter zahodni in severni Afriki. Rastlina naraste do 50 cm. Cvetovi nastajajo v kobulih oblike dežnika, ki dozorijo v oble, suhe cvetove premera 3-5 mm.

Karakteristično za koriander je, da so vsi deli rastline uporabni (suhi plodovi, list, steblo, še najbolj koren). Del, ki se uporablja kot začimba je seme koriandra. Ko se zdrobi ima okus po limoni. Opisuje se tudi kot goreč, pikanten in aromatičen.

KULINARIČNA UPORABA

(koriander v prahu) (ržen) kruh, žemlje, peciva, kolači; juhe; sosi; klobase; jedi iz mesa, jedi iz ribjega mesa, jedi iz morskih sadežev, omlete. Uporablja se kot sestavina v mariniranju. Koriander je tudi sestavina znane mešanice karija in garam masale (pakistanska mešanica).Uporablja se v zrnu ali v prahu. Ena mera v zrnu je enaka eni meri v prahu. Če se želi dobiti močnejša aroma koriandra, celega ali mletega, ga je potrebno pred uporabo speči. Če recept zahteva koriander v prahu ga je najboljše zmleti tik pred uporabo.

MEDICINSKA UPORABA

Koristen proti bolečinam v trebuhu in napenjanju.

Priprava čaja

2-4 g plodov koriandra preliti z 250 ml vrele vode; pustiti 10-15 minut.

Stranski učinki

Ni znano.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.045kg
  • 11 kosov na zalogi


Dodano v katalog ponedeljek, 09 marec 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.