Kurkuma prihaja od Curcuma longa, dvoletne rastline ki pripada družini ingverja. Rastlina lahko naraste 60-100 cm. Ima do 30 cm dolge široke liste kot lilija in rumene do rumenobele cvetove. Kot začimba se uporabljajo »prsti«, ki izrastejo na korenu temne barve. Najprej se skuhajo potem posušijo in na koncu zmeljejo.
Raste največ v Indiji, potem Kini in Indoneziji.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Hraniti na suhem v čvrsto zaprtem kozarcu daleč od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
(sadne) pijače; kolači; juhe, prikuhe; jajca, riž, leča, fižol, meso (piščančje, jagnječje), morske jedi, zelenjava (krompir, cvetača), sadne solate, siri, omake; mariniranje
Kurkuma se kot naravna barva uporablja v zameno za veliko dražji žafran (ampak zaradi grenkega okusa se ne more uporabljati kot nadomestek za aromo žafrana).
Kurkuma je eden od osrednjih sestavin znane mešanice – karija.
MEDICINSKA UPORABA
Uporablja se za zdravljenje artritisa, odpravljanje problemov povezanih z žolčnikom in jetram, za reguliranje menstruacije; dobra je za zdravljenje zgage, čirov na želodcu in žolčnega kamna; uporablja se proti vnetjem potem kot preventiva in zdravljenje raka (prostate, na prsih, kože, debelega črevesa); uporablja se za odstranitev problemov povezanih s trebuhom (plini, krči, motnje); ima antiinflamatorne in antikancerogene lastnosti; antioksidant, antiseptik
Priprava čaja
1,5 g suhega korena kurkume se prelije s 150 ml vrele vode in pusti 15 minut; piti dvakrat dnevno
Stranski učinki
Prekomerna uporaba daljši čas lahko povzroči blokado prebave in celo čir na želodcu.
Osebe, ki imajo probleme z žolčnikom se morajo izogniti jemanju kurkume.