ŽAFRAN celi 1 g

€7.70

Žafran je gomoljasta večletna rastlina, ki zraste 10-30 cm.

Kot začimba uporabljajo se rumeno-oranžne nitke, ki so pravzaprav prašniki v cvetu žafrana. Vsaki cvet ima le tri nitke. (Te nitke se morajo ročno izvleči iz cveta, tudi sam cvet se mora ubrati z roko - to je razlog zaradi katerega je žafran tako drag. Za 1 kg žafrana je treba uporabiti okrog 200.000 cvetov).

Ima ostro grenko aromo.

ČUVANJE IN UPORABA

Žafran je zelo občutljiv na svetlobo in vlago. Hranimo ga na suhem in temnem mestu. Lahko se ovije v folijo in shrani v čvrsto zaprt kozarec ali pločevinko. Ker žafran vpija vonj moramo biti pozorni, da je mesto kje se bo shranil čisto in brez vonja.

KULINARIČNA UPORABA

Kruh, kolači; pijače; sladoled, deserti; juhe, ribje meso, govedina, riž, morske jedi, lupinarji, paradižnikove omake, fižol, jedi iz stročnic, zelenjava (zelje, jajčevec, krompir, redkev, kumare, bučke, zelena, čebula), jogurt, jabolka

Jedi dodamo zelo malo žafrana, saj je prevelika količina lahko toksična. Pol žličice v prikuhi zadostuje za 6 oseb.

Pred uporabo je treba žafran potopiti v vrelo vodo, da bi se bolje osvobodila njegova aroma (če je žafran v prahu to ni potrebno). Vzamemo sorazmerje 1 žličica žafrana 3 žličice vode, in pustimo najmanj 2 uri potopljeno (lahko tudi do 12 ali 24 ur čeprav bodo tudi 2 uri prinesli dober rezultat). Ni potrebno drobiti nitke žafrana. Potapljanje žafrana pred uporabo bo pripomoglo k uravnovešenem razprostrtju barve v jedi. (V primeru, da ste v naglici pozabili potopiti žafran na vsako žličico, dodajte 5 žličic vode in pustite 20 minut, zgnetite in takšno zmes dodajte jedi.)

Aroma žafrana bo močnejša naslednji dan.

Najboljše je dodati žafran pri koncu kuhanja.

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za zdravljenje vročice, proti krčem in za znižanje povečanih jeter; zmanjšuje krvni pritisk, dober je za pomirjenje, stimulira respiracijo

Priprava čaja

1 g žafrana preliti s 150 ml vrele vode in pustiti 5 minut; piti največ eno skodelico na dan

Stranski učinki

Moramo vedeti, da je žafran zdravilna rastlina in prekomerna uporaba lahko povzroči nezaželene pojave. Zaužitje nekoliko gramov žafrana naenkrat lahko povzroči odpoved ledvic, paralizo živčnega sistema in – smrt.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

 


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.051kg
  • 8 kosov na zalogi


Dodano v katalog petek, 04 september 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.