ŽAFRAN celi 1 g

€8.70

?afran je gomoljasta ve?letna rastlina, ki zraste 10-30 cm.

Kot za?imba uporabljajo se rumeno-oran?ne nitke, ki so pravzaprav pra?niki v cvetu ?afrana. Vsaki cvet ima le tri nitke. (Te nitke se morajo ro?no izvle?i iz cveta, tudi sam cvet se mora ubrati z roko - to je razlog zaradi katerega je ?afran tako drag. Za 1 kg ?afrana je treba uporabiti okrog 200.000 cvetov).

Ima ostro grenko aromo.

?UVANJE IN UPORABA

?afran je zelo ob?utljiv na svetlobo in vlago. Hranimo ga na suhem in temnem mestu. Lahko se ovije v folijo in shrani v ?vrsto zaprt kozarec ali plo?evinko. Ker ?afran vpija vonj moramo biti pozorni, da je mesto kje se bo shranil ?isto in brez vonja.

KULINARI?NA UPORABA

Kruh, kola?i; pija?e; sladoled, deserti; juhe, ribje meso, govedina, ri?, morske jedi, lupinarji, paradi?nikove omake, fi?ol, jedi iz stro?nic, zelenjava (zelje, jaj?evec, krompir, redkev, kumare, bu?ke, zelena, ?ebula), jogurt, jabolka

Jedi dodamo zelo malo ?afrana, saj je prevelika koli?ina lahko toksi?na. Pol ?li?ice v prikuhi zadostuje za 6 oseb.

Pred uporabo je treba ?afran potopiti v vrelo vodo, da bi se bolje osvobodila njegova aroma (?e je ?afran v prahu to ni potrebno). Vzamemo sorazmerje 1 ?li?ica ?afrana 3 ?li?ice vode, in pustimo najmanj 2 uri potopljeno (lahko tudi do 12 ali 24 ur ?eprav bodo tudi 2 uri prinesli dober rezultat). Ni potrebno drobiti nitke ?afrana. Potapljanje ?afrana pred uporabo bo pripomoglo k uravnove?enem razprostrtju barve v jedi. (V primeru, da ste v naglici pozabili potopiti ?afran na vsako ?li?ico, dodajte 5 ?li?ic vode in pustite 20 minut, zgnetite in tak?no zmes dodajte jedi.)

Aroma ?afrana bo mo?nej?a naslednji dan.

Najbolj?e je dodati ?afran pri koncu kuhanja.



Vsi podatki so izklju?no informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

 


Dodaj v koâ„–arico:

  • Te¾a po¹iljke: 0.015kg
  • 12 kosov na zalogi


Dodano v katalog petek, 04 september 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiâ„–a zaиimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.