GORČICA seme 70 g

€1.40

Gorčica se vzgaja zaradi semena že več kot 5.000 let.

Gorčica (vse vrste) je enoletna rastlina, ki zraste do 120 cm. Stebla in veje so navadno dlakave. 5-6 tednov po klitju se pojavijo grozdi ohlapnih rumenih cvetov.

Kot začimba se uporablja seme.

KULINARIČNA UPORABA

(kot marinada) za meso (jagnjetina, zajčje meso) in meso ribe; (kuhano) zelje, kislo zelje; kot sos za različne vrste jedi

MEDICINSKA UPORABA

seme: za tretma gnojnih čirov, bronhitisa, prehlada, gripe, vročice, glavobola, revmatizma, zobobola, čirov, trebušnih motenj; peritonitisa (vnetja potrebušnice), nevralgije

topično: gorčica se uporablja za izdelavo obliža, ki se uporablja za zdravljenje revmatizma, vnetja sklepov, zamašitev v prsih, bolečin v hrbtu in mišicah; obliž se ne sme držati dlje kot 15 minut!

Topično kot nožna kopel (potapljanje nog v poparku iz praha gorčice) se gorčica uporablja za zdravljenje slabe cirkulacije in kronično mrzlih stopal.

Priprava čaja

(Poparek se uporablja za izzivanje bruhanja in stimulacijo apetita.)

Prepolno žličko v prah zmlete gorčice preliti do 250 ml vrele vode in pustit 5 minut; spiti celo količino.

V primeru stimulacije apetita jemati eno žličico na eno skodelico in spiti četrtino skodelice pred obrokom.

Stranski učinki

Držanje obliža na koži dlje kot 15 minut lahko povzroči opekline in poškodbo živcev.

Hlapi gorčice lahko povzročijo kihanje, kašljanje, izbruhe astme in draženje očes. Ne dajati obliža otrokom mlajšim od 6 let ali osebam, ki imajo bolne ledvice.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

 


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.07kg
  • 12 kosov na zalogi


Dodano v katalog petek, 25 september 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.