PIMENT celi 45 g

€1.50

Rastlina, ki je znana kot »vsezačimba« je zimzeleno drevo, ki zraste do 12m.

Drevo, ki nosi piment prihaja iz Zahodne Indije (otoki), Mehike in Južne Amerike. Na Jamajki se lahko najde v obilju.

Plodovi se pobirajo nedozoreli, potem se posušijo. 

Smatra se, da dišava pimenta združuje v sebi dišave cimeta, klinčkov in muškatnih oreščkov (od tod naziv v angleškem »allspice« »vsezačimba«).

ČUVANJE IN UPORABA

Shraniti v hermetično zaprti posodi daleč od vlage in neposredne sončne svetlobe.

Na takšen način shranjeni plodovi lahko zdržijo več let. (Piment ima neverjetno dolg rok trajanja.) 

KULINARIČNA UPORABA

V prahu: kolači, sadni kolači, sadne sladice, biskviti, pudingi (vseh vrst baziranih na mleku), pečeno sadje, sadne omake; burek iz buč; kislo zelje; piščančje ali goveje meso, ki se suši na soncu; vse vrste mesa; morske jedi; jedi iz riža; omake za meso na žaru, ribje in druge vrste mesa, pikantne omake, ki vsebujejo čokolado.

Celi: za vlaganje različnih plodov; mariniranje surove sledi (v skandinavski kuhinji)

Piment je ena izmed mešanic curryja in drugih začimbnih mešanic. 

MEDICINSKA UPORABA

Posebno je koristen v primeru močnega napenjanja.

Pomaga pri zmanjšanju trebušnih plinov in blaženju krčev v črevesju. 

Pomaga pri slabi prebavi.

Topično se uporablja za zmanjšanje bolečin v mišicah. Položiti vroč obkladek neposredno na boleče mesto. Da bi pripravili vroč obkladek je potrebno zmešati prah pimenta z dovolj vode, da se naredi kaša, ki jo nanesemo na kos čiste tkanine in položimo na boleče mesto.

Priprava čaja

1-2 žličke praha pimenta preliti z 150 ml vrele vode; pustiti 15 minut in precediti skozi filter za kavo; piti do tri skodelice na dan.

Stranski učinki

Dojilje in nosečnice naj ne jemljejo piment v nobeni obliki.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.045kg
  • 9 kosov na zalogi


Dodano v katalog torek, 19 januar 2010.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.