CIMET v skorji 45 g

€1.57

Cimet je posušena notranja skorja zimzelenega drevesa, ki lahko doseže višino do 15 m. Domovina cimeta je Sri Lanka in južna Indija. Cimet se dobi na način, da se drevo vzgaja dve leti in se potem seče. Naslednje leto bo iz korena nastalo nekoliko mladik. Z mladik se olupi skorja katero pustimo, da se posuši. Uporablja se samo tanka (0,5 mm) notranja skorja; zunanji lesnati del se zavrže.

KULINARIČNA UPORABA

Kolači (jabolčna pita); kot aroma za pečene jedi; meso (v nekaterih kuhinjah); sladoledi, brezalkoholne pijače, sladkarije.

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za preprečitev okužbe, proti slabi prebavi (sodobna znanost je potrdila omenjene vrednosti); preprečuje bruhanje in napenjanje trebuha; ojača umske sposobnosti, preprečuje strjevanje krvi.

Priprava čaja

2-4 g cimeta v prahu ustreza eni skodelici vrele vode (250 ml). Čaj se pripravlja na način, da se zgoraj omenjena količina cimeta v prahu kuha v vreli vodi 10-15 minut; užiti do 3 skodelice dnevno.

Stranski učinki

V manjših količinah cimet v prahu ni toksičen, četudi so možne alergične reakcije; nekatere osebe od cimeta dobivajo bronhialne krče in osip; ne priporoča se nosečnicam in otrokom, ki so mlajši od 2 let.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.045kg
  • 26 kosov na zalogi


Dodano v katalog sobota, 11 oktober 2008.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.