ŽAJBELJ suh list zdrobljen 20 g

€0.90

Žajbelj je mala dveletna rastlina iz družine mete. Za začimbo se uporabljajo listi. Obstaja več kot 750 vrst žajblja.

Listi žajblja so sivozelene barve, raztegnjeni v obliki kopja, dolgi okoli 5 cm. Ko se posušijo postanejo srebrnosive barve. Rastlina naraste do 60 cm in ima bele cvetove v grozdih, ki so v obliki klasa.

Domovina žajblja je območje Mediterana.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Hraniti na suhem in hladnem mestu v močno zaprtem kozarcu ali pločevinki

KULINARIČNA UPORABA

Kruh; juhe; meso (govedina, jagnjetina, puranje meso, race, goske, meso divjačine); ribje meso (tuna); klobase; zelenjava (fižol, grah, jajčevec, paradižnik, koruza, leča, krompir, šparglji, buče, stročji fižol, por, zelje); gobe; sir; pite (od mesa); nadev za solato.

Žajbelj ima močno aromo zaradi česa ga odmerjamo previdno. Lahko se doda že na začetku kuhanja.

MEDICINSKA UPORABA

Preprečuje strjevanje krvi, dober je proti srčnim problemom, izboljšuje prebavo in cirkulacijo, znižuje sladkor v krvi; uporablja se za zdravljenje prehlada, bolezni grla, vnetja mandljev, ustnih čirov in obolenja dlesni.

Priprava čaja

Za zdravljenje bolezni grla, vnetja ust in vnetja dlesni, oziroma za izpiranje se 3 g zdrobljenih listov žajblja prelije s 150 ml vrele vode in pusti 10 minut; s tem se izpira grlo nekajkrat dnevno.

Na isti način se pripravlja čaj, ki se pije trikrat dnevno.

Stranski učinki

Žajbelj je toksičen, če se uporablja prekomerno in dalj časa; žajbelj v obliki čaja ni priporočljiv za nosečnice (kot sredstvo za izpiranje pa lahko). Osebe, ki trpijo od epilepsije in tisti ki imajo vročino naj ne jemljejo žajblja. Potrebno je biti zelo previden pri užitju žajblja v obliki čaja - ne jemati več kot eden teden (tudi če manjšo količino uživamo dalj časa lahko pride do povečanega števila srčnih utripov in mentalne zmede). 


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.02kg
  • 34 kosov na zalogi


Dodano v katalog sobota, 11 oktober 2008.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.