Rožmarin je močno dišeča zimzelena rastlina, ki prinaša zelo nežne cvetove, purpurne do bele barve. Listi rožmarina so dolgi tanki temnozeleni in izjemno dišeči. Rastlina lahko naraste 1,2-1,8 m.
Domovina rožmarina je območje Mediterana. Njegov latinski naziv ros-marinus, kar pomeni »morske solze« verjetno prihaja iz dejstva da ima rožmarin rad morsko okolje.
SHRANJEVANJE IN UPORABA
Rožmarin držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.
KULINARIČNA UPORABA
Juhe; prikuhe; meso (piščančje, jagnječje); ribje meso; riž; pečene jedi (npr. pečeni krompir).
MEDICINSKA UPORABA
Stimulira prebavo; uporablja se proti vnetju sklepov, revmatizmu in lahko zmanjša glavobol.
Priprava čaja
Dodamo 2 žlički suhega rožmarina v kozarec vrele vode in pustimo nekaj časa.
Stranski učinki
Če ga uporabljamo v normalnih količinah rožmarin ni škodljiv. Pretirane doze lahko povzročijo resne stranske učinke vključno s komo, krči, bruhanjem, vnetjem prebavnega trakta, krvavitvijo maternice, draženjem ledvic, pljučnim edemom in tudi smrtjo. Nosečnice in osebe občutljive na aspirin naj se izogibajo uporabi rožmarina. Tudi osebe z visokim krvnim tlakom, osebe ki trpijo od epilepsije ali kroničnih čirov ne smejo jemati rožmarin.
Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!
Dodano v katalog sobota, 07 marec 2009.