BRINOVE JAGODE 60 g

€1.80

Brin Juniperus communis je nizko zimzeleno drevo, ki raste na vseh delih severne poloble. Kot začimba se uporabljajo jagode, pravzaprav, plodovi-storži, ki rastejo na zimzelenem drevesu. Brin ima iglaste liste zelene barve.

Kot iglavec brin pravzaprav prinaša prej storže kot plodove čeprav so ti plodovi-storži po svojem videzu zelo podobni jagodam.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Hraniti v čvrsto zaprtem steklenem kozarcu ali pločevinki (ne v plastični posodi) daleč od svetlobe.

KULINARIČNA UPORABA

Juhe; meso (divjačine, ovčje meso), omake, prelivi, klobase, prikuhe; mariniranje zelja

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za zdravljenje slabe prebave, pomaga pri znižanju krvnega tlaka, pospešuje izločanje seča, uporablja se za čiščenje in zdravo vzdrževanje urinskega sistema (osebe, ki trpijo zaradi bolezni povezanih z urinarnim sistemom ne smejo uporabljati brinovih jagod)

Priprava čaja

Čaj se pripravlja tako da se 1 žlička zdrobljenih brinovih jagod prelije z vrelo vodo in pusti 10-20 minut; piti dve skodelice dnevno; ne priporoča se uživanje čaja neprekinjeno več kot dva tedna

Stranski učinki

Nosečnicam svetujemo, da se izogibajo užitju brinovih jagod, ker dražijo maternico in lahko povzročijo abortus; osebe, ki imajo bolne ledvice ali akutno infekcijo ledvic naj se prav tako izogibajo užitju brinovih jagod; če jih konzumirajo v velikih količinah ali daljši čas lahko to povzroči prebavne motnje, kri v seču in razdraženost; enkrat vzeta velika doza lahko povzroči drisko; uporaba brinovih jagod več kot eden mesec lahko povzroči poškodbo ledvic; nekatere osebe so lahko alergične na brinove jagode; diabetiki naj bodo previdni pri užitju brinovih jagod zaradi potencialno povečanega nivoja sladkorja v krvi.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

 


Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.06kg
  • 54 kosov na zalogi


Dodano v katalog torek, 09 junij 2009.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.