Rastlina, ki je znana kot »vsezačimba« je zimzeleno drevo, ki zraste do 12m.
Drevo, ki nosi piment prihaja iz Zahodne Indije (otoki), Mehike in Južne Amerike. Na Jamajki se lahko najde v obilju.
Plodovi se pobirajo nedozoreli, potem se posušijo.
Smatra se, da dišava pimenta združuje v sebi dišave cimeta, klinčkov in muškatnih oreščkov (od tod naziv v angleškem »allspice« »vsezačimba«).
ČUVANJE IN UPORABA
Shraniti v hermetično zaprti posodi daleč od vlage in neposredne sončne svetlobe.
Na takšen način shranjeni plodovi lahko zdržijo več let. (Piment ima neverjetno dolg rok trajanja.)
KULINARIČNA UPORABA
V prahu: kolači, sadni kolači, sadne sladice, biskviti, pudingi (vseh vrst baziranih na mleku), pečeno sadje, sadne omake; burek iz buč; kislo zelje; piščančje ali goveje meso, ki se suši na soncu; vse vrste mesa; morske jedi; jedi iz riža; omake za meso na žaru, ribje in druge vrste mesa, pikantne omake, ki vsebujejo čokolado.
Celi: za vlaganje različnih plodov; mariniranje surove sledi (v skandinavski kuhinji)
Piment je ena izmed mešanic curryja in drugih začimbnih mešanic.
MEDICINSKA UPORABA
Posebno je koristen v primeru močnega napenjanja.
Pomaga pri zmanjšanju trebušnih plinov in blaženju krčev v črevesju.
Pomaga pri slabi prebavi.
Topično se uporablja za zmanjšanje bolečin v mišicah. Položiti vroč obkladek neposredno na boleče mesto. Da bi pripravili vroč obkladek je potrebno zmešati prah pimenta z dovolj vode, da se naredi kaša, ki jo nanesemo na kos čiste tkanine in položimo na boleče mesto.
Priprava čaja
1-2 žličke praha pimenta preliti z 150 ml vrele vode; pustiti 15 minut in precediti skozi filter za kavo; piti do tri skodelice na dan.
Stranski učinki
Dojilje in nosečnice naj ne jemljejo piment v nobeni obliki.