PETERŠILJ list zdrobljeni 30 g

€1.30

Peteršilj je dvoletna rastlina Petroselinum crispum, ki lahko naraste do 60 cm. Zaradi listov se pogosto vzgaja kot enoletna rastlina. Obstaja več vrst peteršilja.

Peteršilj ima bele cvetove, ki rastejo v kupu. Plodovi peteršilja, znani kot seme, so mali jajčaste oblike in sivkaste barve.

Seme in list se uporabljata kot začimba.

SHRANJEVANJE IN UPORABA

Plod in list peteršilja držati v dobro zaprtem kozarcu, na hladnem, in suhem mestu, daleč od svetlobe.

KULINARIČNA UPORABA

Solate; juhe; omlete; mešana jajca; krompirjev pire; testenine; sosi (za govedino, ribje meso, meso perutnine i dr.); jedi od/iz mesa lupinarja (školjke, polži, raki); siri zelenjava.

Uporablja se skoraj za vse jedi (razen sladke).

MEDICINSKA UPORABA

Čistilen; koristen za pljuča, trebuh, jetra, ščitnico, ledvice; pomaga pri izločanju kamna s sečem; pomaga pri vnetju sečnega mehurja; izboljšuje cirkulacijo in prebavo; preprečuje visok krvni tlak.

Priprava čaja

Čaj se pripravlja na način, da se ena žlica zdrobljenih plodov peteršilja prelije z vrelo vodo in pusti 5 minut dobro pokrito.

Stranski učinki

Ni znano; (koren peteršilja, ki ga nekatere kuhinje uporabljajo v solati lahko poviša nevarnost opeklin od sonca pri osebah, ki uporabljajo ACE inhibitor proti visokem tlaku).   


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Dodaj v košarico:

  • Teža pošiljke: 0.03kg
  • 9 kosov na zalogi


Dodano v katalog torek, 12 april 2011.

Copyright © 2008-2014, Hiša začimb, Trubarjeva 41, 1000 Ljubljana.